CNC için En İyi 8 CAD/CAM Yazılımı

Son teknolojik gelişmelerle birlikte Bilgisayarlı Sayısal Kontrol (CNC) üretimin temel taşı haline gelmiştir. Ancak sayısız faydası olan bu üretim sürecinin verimli bir şekilde işleyebilmesi için en iyi CNC yazılımına ihtiyaç vardır. Peki, CNC için en iyi CAD/CAM yazılımı hangisidir?

Bilgisayarlı sayısal kontrolde kullanılmak üzere birçok üstün kaliteli CAD-CAM uygulaması vardır. Ancak, sizin için en iyisi diğer faktörlere bağlı olacaktır. Bu faktörler arasında maliyet, özellikler, CNC tekniği desteği ve diğer yazılımlarla işbirliği yapma yeteneği yer alır.

CNC uygulamaları için en iyi 8 CAD/CAM yazılımını, özelliklerini ve bir yazılımı diğerine tercih ederken göz önünde bulundurulması gereken faktörleri sunarken ve vurgularken okumaya devam edin.

CAD/CAM Yazılımı Nedir?

Bilgisayarlı bir süreç, bir tasarımın oluşturulmasına, değiştirilmesine ve optimize edilmesine yardımcı olur. Bilgisayar destekli tasarım anlamına gelen CAD, kusursuz bir tasarım sürecine yardımcı olur. Çoğu tasarımcı, hızı ve doğruluğu nedeniyle hem 2 boyutlu hem de 3 boyutlu tasarımlar oluşturmak için bu yazılımı kullanır. Basitçe, mühendisler tarafından yapılan manuel çizimlerin yerini alarak süreci daha otomatik hale getirir.

CAM, yani bilgisayar destekli üretim, bir üretim sürecinin hassasiyetini artırır. Ürünlerin veya iş parçalarının bilgisayar kontrollü bir makine yardımıyla üretilmesini içerir. Ayrıca CAM bunu tasarım dosyalarını koda dönüştürerek yapar. Ayrıca, bu kodu, koddaki talimatları kullanarak kesme, delme veya frezeleme gibi üretim eylemlerini gerçekleştiren bir makineye iletir.

CAD/CAM yazılımı, hem CAD hem de CAM yazılımının işlevselliğini sunan bir yazılım paketidir. Sonuç olarak, bir operatör bir tasarım oluşturmak ve geliştirmek için iki farklı yazılım platformu kullanmak yerine aynı yazılımı kullanır. CAD-CAM yazılımı tarafından otomatikleştirilen süreçler aşağıdadır.

Tornalama: CNC tornalama, istenmeyen malzemelerin çıkarılmasıdır. Bu işlemde, iş parçasının dişliler ve tekerlekler kullanılarak döndürülmesi, kesici bir takım yerine fazla malzemeyi kaldırır.
Frezeleme: CNC frezeleme işlemi de fazla malzemenin çıkarılmasına yardımcı olur. Ancak tornalamadan farklı olarak kesici takım fazla malzemeyi kaldırır. CAD/CAM yazılımı, taşlama, delme ve yönlendirme dahil olmak üzere fazla malzemeleri çıkarmak için diğer otomatik işlemleri kullanır.
3D Baskı: Bu, bu yazılımın otomatikleştirdiği başka bir süreçtir, ancak önceki süreçlerden farklı olarak, 3D baskı tekniği eklemelidir. Malzemeleri katmanlar halinde biriktirerek şekillerin üretilmesine yardımcı olur.

8 CNC Uygulamaları için En İyi CAD/CAM Yazılımı

CAD ve CAM için tasarım süreçleri benzersizdir. Aynı üretim iş akışının bir parçası olmalarına rağmen, süreçleri birbirinden oldukça farklıdır. Bununla birlikte, hem CAD hem de CAM süreçlerini üstlenebilen yazılımlar vardır. Şimdi en iyi CAD/CAM yazılım örneklerine bakalım.

1. Fusion 360

Fusion 360 en popüler ücretsiz CNC yazılımlarından biridir. Hem CAD hem de CAM işlevlerine sahiptir ve CAM ayarları frezeleme ve lazer teknikleri için idealdir. Ayrıca, bu yazılım 3MF, DXF ve STL dahil olmak üzere birçok dosya türünü destekler.

Fusion 360, tasarımınızı profil oluşturma, frezeleme ve tornalama gibi çeşitli üretim tekniklerine bağlayabilir. Ayrıca bu yazılımla 2,5 eksenli frezeleme, 5 eksenli frezeleme, problama ve 4 eksenli frezeleme yapabilirsiniz.

Dahası, bu yazılım performans ve maliyet arasında bir denge sergileyerek karar vermenize de yardımcı olur. Bir tahmin bileşenine sahip olan bu yazılım, ana parametre olarak üretim ihtiyaçları ile tasarımınızın üretim maliyetini tahmin etmenize yardımcı olur.

Yeni başlayanlar için en iyi ücretsiz CNC yazılımlarından biri olan Fusion 360 yazılımı, ürün tasarımcıları ve makinistlerden makine mühendislerine kadar çeşitli alanlarda uygulamalara sahiptir. Ancak, yalnızca Windows ve macOS işletim sistemlerinde çalışır.

2. FreeCAD

FreeCAD öncelikle CAD olmasına rağmen, etkili CAM yeteneklerine sahiptir. Bu yazılımın CAD kısmı hem 2D hem de 3D tasarımların yapılmasına yardımcı olur. Diğer CAD-CAM yazılımlarının aksine, buradaki 3D işlemler cepleri ve su hatlarını içerir.

CAM kısmı ise hem mekanik hem de akışkan simülasyonlarının yanı sıra bir hareket stüdyosuna sahiptir. Free CAD’in CAM özelliğine Path Workbench’i seçerek erişebilirsiniz.

Workbench içerisinde frezeler, lazer kesiciler ve tornalar gibi çeşitli çalışma araçlarını seçme özgürlüğüne sahipsiniz. Ayrıca CNC makinesine aktarım için Workbench içinde G kodu oluşturabilirsiniz.

Ek olarak, Linus, Windows ve macOS dahil olmak üzere çeşitli işletim sistemlerinde çalışabilen yeni başlayanlar için en iyi CAD yazılımlarından biridir. Ayrıca SVG, STEP, STL, DXF ve diğer CAD dosya türleri dahil olmak üzere farklı dosya türlerini de kabul eder.

3. SOLIDWORKS

Dassault Systems tarafından üretilen SOLIDWORKS, öncelikle CAD olmak üzere CAM işlemlerini de yapabilmektedir. Ancak bu yazılımda yer alan CAM işlevleri sınırlıdır. Tam işlevselliği elde etmek için, kural tabanlı bir teknoloji kullanarak tasarım ve üretimi entegre eden bir eklenti almanız gerekir.

Ayrıca, bu CAM eklentisinin hepsi farklı işlevselliğe sahip dört sürümü mevcuttur ve CAM’inizin sizin için ideal sürümü belirlemesi gerekir. Bu dört versiyon; standart, profesyonel, makinist profesyonel ve makinist standarttır.

SOLIDWORKS yazılımı simülasyon, tasarım, maliyet tahmini ve üretilebilirlik kontrollerini kapsar. Yalnızca Windows üzerinde çalışmasına rağmen veri yönetimi gibi diğer işlevleri de yerine getirir.

Ayrıca bu yazılım, ağ oluşturma özelliğine sahip olmasıyla da öne çıkıyor. SOLIDWORKS ile birden fazla kişi tasarım üzerinde aynı anda çalışabilir. Ayrıca tasarım sürecinin bir bölümünde yapılan değişiklikler diğer bölümlere de yansır.

4. EnRoute

SAi tarafından geliştirilen EnRoute hem CAD hem de CAM işlevlerine sahiptir. Farklı makine tipleri için ideal 2D ve 3D tasarımlar sağlayabilir. Enroute, günlük kesim, yaratıcı tasarımlar, tabela yapımı, ahşap işleme, metal işleme ve diğer üretim süreçleri için ideal, kullanımı kolay bir yazılımdır.

Tasarımları CNC router yazılımı, su jetleri, plazmalar ve lazerlerde kullanım için idealdir. Kullanıcı dostu olan Enroute, kullanıma hazır şablon dokularla birlikte gelir. Bu yazılım ayrıca modellerin test edilmesine yardımcı olan ve üretimi engelleyebilecek hataları tespit etmenize yardımcı olan gerçekçi simülasyonlara sahiptir.

Ek olarak, bu yazılımla bir fare veya kalem kullanarak serbest çizim yapabilir, şekillerinizi geliştirmek için hassas düzenleme araçlarına güvenebilirsiniz. Otomatik bir takım yolu ile Enroute, yazılımda bulunan en iyi CAM işlevlerinden birine de sahiptir.

5. Carbide Create

CAD ve CAM işlevselliği ile Carbide, piyasadaki en iyi tasarım ve üretim yazılımlarından birini oluşturur. Bu yazılım CAD, CAM, simülasyon ve G kodu göndericisi dahil olmak üzere birçok işlevselliği bir araya getirir.

Ayrıca, DXF ve STL dahil olmak üzere farklı dosya türleriyle uyumludur. Bu yazılımın güzelliği, doğrudan Carbide Create kullanarak bir tasarım oluşturabilmeniz, tasarımı G koduna dönüştürebilmeniz ve üretim için doğrudan CNC makinenize aktarabilmenizdir.

Ayrıca Carbide Create yazılımı çok yönlüdür ve macOS ve Windows İşletim sistemleriyle uyumludur. Kullanıcılar bu CAD yazılımının ücretsiz sürümü ile 2.5D işleme yapabilirler – 2D ve 3D arasındaki 2.5D boyutu. 2.5D işlemede, aynı anda yalnızca iki ekseni hareket ettirebilirsiniz.

6. Exocad

Exocad, diş hekimliği de dahil olmak üzere çok çeşitli sektörlerde uygulama alanına sahiptir. CAD ve CAM işlevlerine sahiptir ve yüksek hacimli verileri işleyebilir.

Exocad kullanıcı dostudur ve uzmanlık seviyenize bağlı olarak Sihirbaz ve Uzman gibi farklı modlar arasında geçiş yapmanıza olanak tanır. Bir dental CAD yazılımı olarak Exocad, kronlar, köprüler, inleyler, çıkarılabilir kaplamalar ve daha fazlası dahil olmak üzere çeşitli dental ürünlerin üretimine yardımcı olur.

Exocad’in verimliliği artırma yeteneği, onu dental sektördeki en popüler CAD-CAM yazılımlarından biri haline getirmektedir. Ayrıca, tasarım, ortodonti, implant planlama, üretim ve tarama dahil olmak üzere çeşitli dental alanlarda uygulamaları vardır.

Bu yazılım yalnızca Windows üzerinde çalışır ve .sdfa, .eoff ve .xyznb gibi dosya türlerini kabul eder.

7. Estlcam

Estlcam yazılımı, yalnızca frezeleme için sunulan bir CAM yazılımıdır. Bu yazılım, PLT, DXF, e25, PNG, GIF ve JPG dahil olmak üzere çok çeşitli dosya türlerini kabul eder.

Estlcam’in sunduğu önemli bir özellik, size manuel ve otomatik takım yolu arasında bir seçenek sunmasıdır. Otomatik takım yolu özelliği, yazılımın tasarım çizimine dayalı olarak izlenecek en iyi kesim yolunu belirlemesine yardımcı olur. Öte yandan, manuel takım yolu özelliği ile en iyi yolu seçer ve yolu kendiniz kesersiniz. Ayrıca başlangıç tesviyesi, pah kırma ve takım yolunun derinliğini düzenleme gibi diğer ayarlara da sahiptir.

Kullanıcı dostu arayüzü ile bu CAM içermeyen yazılımın kullanımı oldukça kolaydır. Dahası, yalnızca Windows’ta ve kendi başına çalışır. Bu, başka bir yazılımla birleştiremeyeceğiniz anlamına gelir.

8. Inkscape

Inkscape, çoğunlukla 2D vektör çizimleri için kullanılan bir yazılımdır. Ancak Inkscape kullanarak bir vektör çizimi oluşturmak diğer yazılımlardan farklıdır çünkü burada çizilen çizgileri G kodu oluşturmak için manipüle edebilirsiniz. Ayrıca bu yazılım, CAM yazılımının bir G kodu oluşturmak için kullanabileceği DXF dosya formatını dışa aktarabilir. SVG, SVGZ, PDF, EPS, AI, CDR ve VSD gibi diğer vektör dosyalarını da destekler.

Inkscape, Windows, Linus ve macOS işletim sistemleri için çok yönlü bir tasarım yazılımıdır. Dahası, yeni olsanız bile, sistemin temellerini anlatan eğitim videoları ile yazılımı kullanmayı kolayca öğrenebilirsiniz.

CAD/CAM Yazılımı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Birçok CAD/CAM yazılımı çevrimiçi olarak mevcuttur, bu da doğru olanı seçmeyi zorlu bir görev haline getirir. CAD ve CAM ihtiyaçlarınız için en iyi yazılımı tartıştıktan sonra, işte bir yazılım seçerken göz önünde bulundurmanız gereken faktörler.

Maliyet
CAD/CAM yazılımı seçerken maliyet genellikle sınırlayıcı bir faktördür. Bunun nedeni çoğu CAD paketinin çok pahalı olmasıdır. Ancak, yazılıma finansal bir taahhütte bulunmadan önce, doğru araştırma yaptığınızdan emin olun. Pahalı olanlar her zaman en iyisi değildir, bu nedenle ihtiyacınız olan özelliklere dikkat ettiğinizden emin olun.

Çoğu yazılımın sürümler halinde geldiğini ve sonraki sürümlerin her zaman öncekilerden daha iyi performans gösterdiğini unutmamak da önemlidir. Ömür boyu maliyetle yazılım satın alırken veya aboneliğe dayalı bir ödeme yaparken bunu aklınızda bulundurun.

Desteklenen CNC Teknikleri
Birçok CNC tekniği mevcuttur (frezeleme, lazer, plazma, vb.). Ancak, tüm yazılımlar bunları desteklemez. Yazılım seçmeden önce, imalat için ihtiyacınız olan CNC tekniklerini bilmeli ve yalnızca bunları destekleyen yazılımları kullanmalısınız.

Zengin Özellikler
Yazılımdaki özelliklerin sayısı genellikle yapacağı işin kalitesini belirler. İş kalitesini artırırken iş yükünü önemli ölçüde azalttığı için her zaman zengin işlevselliğe sahip yazılımları tercih edin.

Desteklenen Dosya Formatları
Bilgisayarlı sayısal kontrol işlemleri için kullanılan çok sayıda dosya türü (STEP, STL, IGES, DXF, X3D, Parasolid, vb.) vardır. Dosya türü genellikle CAD dosyanızı oluştururken kullanılan yazılıma bağlıdır. Yazılımınız hem içe hem de dışa aktarılabilir geniş bir dosya yelpazesini kabul etmiyorsa sorunlu olabilir.

Diğer Yazılımlarla İşbirliği
Yazılım seçerken göz önünde bulundurmanız gereken bir diğer faktör de diğer yazılımlarla birlikte çalışabilmesidir. Bu, sistemler arasında üretim için dosya hazırlamak ve taşımak için harcanan zamanı ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır. Her zaman diğer yazılımlarla sorunsuz bir şekilde çalışan ve işbirliği yapan yazılımları tercih edin.

Yorum yapın