Teknoloji hızla değişmekte ve bu gelişmeler de çeşitli endüstrileri şimdiden değiştirmeye başlamış görünüyor. Günümüz, yapay zekaların hızla arttığı bir dönem ve en az onun kadar hızlı ilerleyen bir alanda VR (Virtual Reality – Sanal Gerçeklik) alanı olmakta. Sanal gerçeklik dediğimizde aklıma ilk gelen oyun sektörü olmakta fakat işler artık sadece bu alanla kısıtlı değil. Sanal gerçeklik uygulamaları üretim sanayisine adım atmış durumda ve piyasa fiyatlarının giderek düşmesi sanal gerçeklik teknolojilerinin küçük ve orta işletmelere kadar erişilebilir kılmakta. Peki bu VR dediğimiz şey tam olarak nedir?
VR, Sanal Gerçeklik Topluluğu (VRS) tarafından “bir kişi tarafından keşfedilebilen ve etkileşime girilebilen üç boyutlu, bilgisayar tarafından oluşturulmuş bir ortam” olarak tanımlanmaktadır. Bu kişi bu sanal dünyanın bir parçası haline gelir veya bu ortamın içine daldırılır ve oradayken nesneleri manipüle edebilir veya bir dizi eylem gerçekleştirebilir.” Peki sanal gerçeklik imalat sektörüne nasıl fayda sağlıyor? İşçi güvenliğini artırarak, daha iyi ürünler yaratarak ve üreticilere para tasarrufu sağlayarak.
İşçi Güvenliğinin Artırılması
Üretim güvenliği yıllar içinde büyük ölçüde iyileşmiş olsa da, herhangi bir yaralanma veya ölüm çok fazladır. Amerika’da en büyük imalat sektörü Kaliforniya’da olmasına rağmen, ülkedeki en düşük dördüncü ölüm oranına sahiptir ve VR bu oranı daha da düşürmeye hazırdır. Sanal gerçeklik, tesis yöneticilerinin üretim sürecini ve montaj hattı konfigürasyonlarını simüle ederek potansiyel olarak tehlikeli durumları belirlemelerine olanak tanır. Sanal gerçeklik ayrıca bir çalışanı gelecekteki bir iş istasyonuna sokmak ve ardından görev fizibilitesini ve yeterliliğini değerlendirmek için çalışanın hareketini yakalamak için de kullanılabilir. Otomotiv devi Ford, sanal gerçekliği kullanarak çalışanlarının yaralanma oranını %70 gibi göz kamaştırıcı bir oranda azaltmıştır.
Daha İyi Ürünler Yaratmak
Sanal gerçeklik mükemmele yakın montajı mümkün kılıyor. İşçiler ve mühendisler, görüntüleri gerçek çalışma ortamına yerleştirmek için kameralar, derinlik sensörleri ve hareket sensörleri kullanan gözlükleri kullanarak uygun parçaları ve belirli bir bileşenin doğru şekilde nasıl monte edileceğine ilişkin talimatları “görebiliyor”.
İşte daha iyi bir ürün oluşturmak için VR teknolojisini kullanan üç üretici.
1. Lockheed Martin
Havacılık ve uzay şirketi Lockheed Martin, F-35’i inşa etmek için artık sanal gerçeklik kullanıyor. Bir zamanlar, savunma devi karmaşık makine üzerinde çalışmak için yıllarca eğitim almış teknisyenlerden oluşan bir ekibe ihtiyaç duyuyordu, ancak şimdi mühendisler savaş uçağının her bir parçasının doğru şekilde yerleştirildiğinden emin olmak için VR gözlükleri kullanıyor. Şirket, bu teknolojinin mühendislerin %96’ya varan doğrulukla %30 daha hızlı çalışmasını sağladığını söylüyor.
2. Ford Motor Şirketi
Ford 115 yıllık bir şirket olabilir, ancak son teknolojiyi kullanmaya devam ediyor. Şirket 2000 yılından bu yana otomobillerinin tasarımlarına ince ayar yapmak için bir çeşit sanal gerçeklik kullanıyor. VR ve İleri Teknik Uzmanı Elizabeth Baron, “Otomobilleri ve tasarımlarımızı görebilmek ve onları gerçekten üretmeden önce deneyimleyebilmek istiyoruz” diyor. Ford’un sanal gerçekliği kullanmasının bir başka yolu da daha güvenli bir ürün yaratmak için kar ve yağmur gibi yol ve hava koşullarını simüle ederek mekaniği sürücü bakış açısıyla test etmek.
3. Boeing
Uçak inşa etmek kolay bir iş değildir ve yüzlerce insanın hayatı söz konusu olduğunda hataya yer yoktur. Boeing Teknik Uzmanı Brian Laughlin, “Geleneksel olarak teknisyenler iki boyutlu yirmi ayak uzunluğunda bir çizime bakıp yorumlamak ve bu görüntüyü zihinlerinde oluşturmak ve bu zihinsel modele dayanarak kablolama yapmaya çalışmak zorundaydı” diyor. “[VR] kullanarak, teknisyenler elektrik kablolarının uçak gövdesinde nereye gittiğini kolayca görebilirler. Uçağın etrafında dolaşabilir ve çevrelerindeki kablolama renderlarını tam derinlikte görebilir ve talimatlara eller serbest olarak erişebilirler.”
Para Tasarrufu
Spesifikasyonları karşılayan ürünler elde etmek için prototiplerin oluşturulması, test edilmesi ve ardından yeniden test edilmesi gerekir. Bu çok pahalıya mal olabilir. Boeing gibi üreticiler sanal gerçekliği kullanarak tam ölçekli modeller oluşturma ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Mühendisler, Microsoft’un VR teknolojisi HoloLens’i kullanarak bir ürünün tasarımında yer alan her bir ekipmanı görebiliyor ve gerçekte inşa etmeden önce sanal dünyada bir araya getirebiliyorlar. Boeing bu yaklaşımı kullanarak eğitim süresini kişi başına %75 oranında kısaltacağına ve milyonlarca dolar tasarruf sağlayacağına inanıyor.
Sanal Gerçekliğin Geleceği ve VRaaS’ın Yükselişi
Önümüzdeki 5 yıl içinde, VR teknolojisinin daha iyi görüntü oluşturma için piksel sayısını iki katına çıkaracağı, görüş alanını genişleteceği ve daha iyi sanal ses amplifikasyonu geliştireceği tahmin ediliyor. Halihazırda VR dünyasında olan üreticiler için bu gelişmeler verimliliği artırmaya, üretkenliği artırmaya ve hem hayattan hem de paradan tasarruf etmeye yardımcı olacaktır. SMM’ler ve henüz VR teknolojisiyle ilgilenmeyen diğerleri için iyi haber şu ki, kullanımı daha yaygın hale geldiğinde, VR’nin mevcut en iyi sürümüyle çalışabilmeniz için tüm pürüzler giderilmiş olacak.
VR’ın tadına bakmak için sabırsızlanıyor musunuz? VRoom gibi ileri görüşlü şirketler şimdiden Hizmet Olarak Sanal Gerçeklik (VRaaS) sunuyor. Önümüzdeki yıllarda daha fazla VRaaS fırsatı görmeyi bekleyin ve bu arada, VR’nin işletmenize fayda sağlayabileceği tüm yolları düşünün, böylece doğru zaman geldiğinde VR oyununa girmeye hazır olun.